Chip123 科技應用創新平台

申請會員

QQ登錄

只需一步,快速開始

Login

用FB帳號登入

搜索
1 2 3 4
查看: 4965|回復: 1
打印 上一主題 下一主題

入職前後的分別!!!

進入公司前
# g. b3 u0 u/ l! `. B& b老闆: 萬分歡迎,無左你, 我地公司肯定好大分別!
5 N+ J% a3 D. ^  `  z職員: 如果工作量太多,我會辭職的。  q, S) `. H5 }9 n! k9 F5 I+ Y( I
老闆: 放心,我唔會比咁樣既事情發生!
) @6 Z$ W. |( g) w9 L職員 : 我逢星期六日可以休息嗎?# k' G, o3 Z# f$ A. H* b2 d% t" o; J
老闆: 當然啦!哩個係底線!: g: W6 z5 @$ }. K
職員: 平時會日日OT 到淩晨嗎?
6 \3 K. i: G: u! u老闆: 無可能,邊個話你聽架?: c% \% I' z# S$ n2 j
職員: 有餐費補貼嗎?
6 f" ]7 z! {) W4 P: w老闆: 唔洗講啦,絕對比同行都高!2 e1 T4 y. c2 B( v+ M4 F2 r  g* U
職員: 有無做死人既風險?$ `1 D2 Q; b+ ^  u4 i& D( n
老闆: 唔會!你點會有咁既念頭?" ?& w: s( y* E0 k5 e* l* x; a0 |! O0 U6 h
職員: 公司會定期搞旅遊嗎?
* |1 S8 Z6 r9 p& u1 J老闆: 哩個係我地明文規定!
0 b5 x! B. Y& G$ [職員: 那我需要準時返工嗎?; `% J$ i  Y3 K: H/ i% H
老闆: 唔會,睇情況啦。
1 n9 o; s' B# ?$ S: _. _: Q& @8 |職員: 人工呢?會準時出糧嗎?# @& z" H1 Y2 E% A" X  H
老闆: 一定係啦!
- y  K5 d0 ?9 b' ]# w7 M職員: 所有工作都係新員工做嗎?& [1 Q' O5 s" f
老闆: 邊有可能,你上面仲有好多資深既同事!. f  {$ M! l" D6 b- o
職員: 如果管理職位有空缺,我可以參與競爭嗎?1 L' R! D' x& o0 ~  C6 E8 @4 y" t
老闆: 唔洗問啦,哩個一直係我地公司賴以生存既方式! . d3 \/ T5 @7 `. \* V% c% v- n
職員: 你唔會係呃我掛? 3 a5 O0 k; E( f% P  t

3 }- J5 N" _! q0 u1 o
( p3 f* j: Z9 ^9 k! |) d; r' L! [進入公司後 ...... 由下面讀返上去
分享到:  QQ好友和群QQ好友和群 QQ空間QQ空間 騰訊微博騰訊微博 騰訊朋友騰訊朋友
收藏收藏 分享分享 頂 踩 分享分享

請笑納

大陸有對老夫婦要去南方看孫子,離家數周擔心家中被盜,被翻箱倒櫃不算,可還損壞了傢俱,故出門時在桌上放下百元鈔票一張,並附紙條留言道:  w* ?6 j) x( b& a! \5 K+ I
"爬窗而入的俠行客,我們是退休教師,靠退休金生活,家境清寒沒什麼錢,您來一趟不容易,桌上的一百元權當給您的勞務費。"# e5 k4 i% v# j( o3 P- E$ L, X

1 l8 r, d# `4 H  x若您想擴大戰果,本宅對面是鐵道部的一位高官,樓上一家是紅十字會的領導,樓下那家是銀行的行長。
5 n, I' P: Y: I他們呢,都很有錢,而且還不敢報案...+ T+ q# u; }3 G1 Z) p
( }8 I6 c  ]9 H! k' s# _, p+ j
屋主人月餘歸來,發現桌上的錢變成了十萬。 4 z7 D2 P" S: t; ^# I
7 d& n. b) u2 j+ c& b
也附有紙條上寫著:2 n$ c2 Q) P' E( s

e2 Y4 q! g2 a& W: ~3 z3 g$ e1 ~0 e感謝老師的教誨,過去不用功讀書,唉,相識恨晚哪!% ]: R4 ?  j# s2 M/ A8 k
.一切盡在無言中,特留下十萬元資訊費,請笑納