Chip123 科技應用創新平台

申請會員

QQ登錄

只需一步,快速開始

Login

用FB帳號登入

搜索
1 2 3 4
查看: 4976|回復: 1
打印 上一主題 下一主題

入職前後的分別!!!

進入公司前9 ?; P" l- F  M# K1 j* w
老闆: 萬分歡迎,無左你, 我地公司肯定好大分別!
9 ^5 [: W) @& U! E! h  P職員: 如果工作量太多,我會辭職的。
- a9 u1 u' i- i# U- E& I! K老闆: 放心,我唔會比咁樣既事情發生!( ^0 Y. T; w& O" p9 _! @' B% `3 e
職員 : 我逢星期六日可以休息嗎?
% _" `5 X& ^: Z) }* B" c老闆: 當然啦!哩個係底線!' n6 z# j  W, m1 J* Z9 F: J' {3 r5 o
職員: 平時會日日OT 到淩晨嗎?( `: R* n6 m/ q4 X' \$ {- _, f6 k
老闆: 無可能,邊個話你聽架?6 c# N5 o/ i8 j) O; T' ~
職員: 有餐費補貼嗎?
/ T9 T3 {0 S( f( U+ R, e" S老闆: 唔洗講啦,絕對比同行都高!( P+ Z+ N- @! g* Q5 Q7 c$ L" |
職員: 有無做死人既風險?
% Y) Q4 ?# u9 n  v0 i- N$ A# d老闆: 唔會!你點會有咁既念頭?. x: u/ N8 o( U  e* K
職員: 公司會定期搞旅遊嗎?. W! W" u3 A0 k# t/ ]
老闆: 哩個係我地明文規定!0 W, ]7 m3 G/ {; k1 O5 R
職員: 那我需要準時返工嗎?
& I  X) z$ g3 X8 }老闆: 唔會,睇情況啦。
) r6 T, c$ M- M0 ^' U$ _6 Q0 z職員: 人工呢?會準時出糧嗎?
- Y0 E- n! P* ^% H老闆: 一定係啦!$ o& P6 h9 d# _9 K3 ^
職員: 所有工作都係新員工做嗎?/ L0 w% R2 ?; V' ?/ \# Z2 w/ x
老闆: 邊有可能,你上面仲有好多資深既同事!
/ G. G- K4 X9 E; K* G: G1 Z/ H職員: 如果管理職位有空缺,我可以參與競爭嗎?
6 F0 g. b! b+ s8 B, l  v老闆: 唔洗問啦,哩個一直係我地公司賴以生存既方式!
$ r* x2 ^( t' B- R- s職員: 你唔會係呃我掛? * v, w# z9 W" p
) E6 v5 O8 `% l, i: [

# Y3 T7 F" S, |6 h( k7 d1 Y2 E進入公司後 ...... 由下面讀返上去
分享到:  QQ好友和群QQ好友和群 QQ空間QQ空間 騰訊微博騰訊微博 騰訊朋友騰訊朋友
收藏收藏 分享分享 頂 踩 分享分享

請笑納

大陸有對老夫婦要去南方看孫子,離家數周擔心家中被盜,被翻箱倒櫃不算,可還損壞了傢俱,故出門時在桌上放下百元鈔票一張,並附紙條留言道:
# k- W5 _& A  k. {, P"爬窗而入的俠行客,我們是退休教師,靠退休金生活,家境清寒沒什麼錢,您來一趟不容易,桌上的一百元權當給您的勞務費。"
  S+ S( l5 m1 b
9 B9 Y- l* U4 [& e若您想擴大戰果,本宅對面是鐵道部的一位高官,樓上一家是紅十字會的領導,樓下那家是銀行的行長。& _( X8 q. a, V) S0 I; x- I) Y0 _
他們呢,都很有錢,而且還不敢報案...
# H% |- r% \1 \8 t- o
% b& o/ D' R. S, |# a$ K屋主人月餘歸來,發現桌上的錢變成了十萬。
4 R5 p$ E; ~- |8 V* `3 P" M& i; @: p9 L  J. e
也附有紙條上寫著:
+ r2 F7 a( q! o7 ^( w
) a7 N6 M4 c0 o, \: o感謝老師的教誨,過去不用功讀書,唉,相識恨晚哪!# F) A/ _6 `6 s6 y! A
.一切盡在無言中,特留下十萬元資訊費,請笑納